23948sdkhjf

NKT – en av de första att leverera koldioxidsnål kabel

Kabeltillverkaren NKT, med fabrik i Karlskrona, blir bland de första i världen att leverera lågspänningskabel med lågt koldioxidavtryck. Bland annat genom att använda Hydros koldioxidsnåla aluminium.

Detta genom ett projekt som omfattar produktion och installation av en koldioxidsnål 1 kV-kraftkabel tillverkade i aluminium och plast med lågt koldioxidutsläpp. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kablarna kommer att tillverkas i NKT:s fabrik i Falun – en fabrik som drivs med 100 procent förnybar el. Will Hendrikx som är produktchef på NKT beskriver det som en ”game changer”.

– Det här är en game changer i utvecklingen av en energiinfrastruktur som bygger på innovativa lösningar med lågt koldioxidavtryck. Vi ser en växande efterfrågan på marknaden för mer miljövänliga produkter och lösningar och är stolta över att vara bland de första att leverera en innovativ lågspänningskabel efter ett nära samarbete med våra kunder och leverantörer.

Utvecklingen av kraftkabeln är ett samarbete mellan nordiska leverantörer. Hydro står för det koldioxidsnåla aluminiumet som tillverkas med effektiv elektrolysteknik och förnybara energikällor under produktionen.

Själva kabelisoleringen och manteln levereras av Borealis och är producerade av koldioxidsnåla polyolefiner tillverkade med förnybara råvaror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08