23948sdkhjf

Så påverkas metalljättarna av nya klimattullen

Vilka blir vinnare och förlorare när EU:s nya klimattullar börjar gälla?

Vi har tidigare skrivit om att EU har beslutat om ett provisoriskt avtal för klimattullar, något som berör både stål och aluminium. 

Klimattullarna är något som kan gynna flera svenska metalljättar, menar SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall. Det skriver Dagens industri.

SSAB, Outokumpu och H2 Green Steel är några som kan dra vinst av den nya tullen, men bäst positionerade är norska bolag, tror Esbjörn Lundevall.

– Generellt sett är nordiska bolag långt framme när det gäller att reducera sina utsläpp och är väldigt utsläppseffektiva, säger han till Dagens industri.

Esbjörn Lundevall menar att framför allt Norsk Hydro ligger långt fram, på grund av deras utsläppseffektiva smältverk. Även H2 Green Steel och SSAB kan ha en stor konkurrensfördel.

Dagens industri skriver också att det kan finnas en del nackdelar med tullarna. Bland annat kan bolagen behöva köpa utsläppsrätter, i stället för att få dem gratis. Lyckas man inte koldioxidbanta kan kostnadsökningarna bli stora.

Josefin Johansson är hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken. Hon säger till Dagens industri att det inte är positivt för bolag med högre utsläpp inom de sektorer som omfattas, då de kommer få högre kostnader allt eftersom.

– Det är inte heller positivt för bolag som har höga utsläpp av växthusgaser och exporterar till EU. Men det är svårt att säga mer i nuläget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.204