23948sdkhjf

Skanska och Celsa samarbetar om grönt armeringsstål

Skanska Sverige först med att få leverans av Celsa Nordics cirkulära armeringsstål.

Bolagen har tecknat intentionsavtal om ett samarbete för att minska klimatpåverkan från armeringsstål i byggprojekt. Detta genom fossilfria produktionsmetoder och ökad cirkulär hantering av restmaterial, vilket framgår av ett pressmeddelande.

Med detta samarbete blir Skanska första kund att få leverans av Celsa Nordics armeringsstål som är producerat med vätgasteknik. Armeringsstålet kallar företaget ”Green Hydro Steel”.

Lars Jonsson arbetar som affärsutvecklingsdirektör på Skanska Sverige. Han berättar i pressmeddelandet att företaget ska nå klimatneutralitet i hela värdekedjan till år 2045.

– För att nå dit är samverkan med leverantörer avgörande. Vi behöver innovativa byggmaterial med lägre klimatpåverkan. Intentionsavtalet med Celsa Nordic är en viktig del i vår klimatresa och vi ser fram emot samarbetet.

Samarbetet kommer innebära en betydlig minskning av klimatavtrycket för Skanska Sverige eftersom runt 80 procent av företagets koldioxidutsläpp kommer från inköpt byggmaterial, där cirka 10 procent är kopplat till stålproduktion.

2024 ska avtalet signeras och målet är att leveranser ska starta i början av 2025. Skrot och spillmaterial från Skanskas svenska byggprojekt ska användas av Celsa Nordic som insatsvara i produktionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094