23948sdkhjf

ABB och Boliden i samarbete gällande återvunnen koppar

ABB:s ska tillsammans med Boliden bygga upp ett strategiskt samarbete med återvunnen koppar i fokus.

Den återvunna kopparn med lågt koldioxidavtryck ska användas i utrustning för elektromagnetisk omrörning (EMS) och högeffektiva elmotorer. Det skriver ABB i ett pressmeddelande.

Storbolagens samarbete ska syfta till att minska växthusgaserna och driva omställningen mot en mer cirkulär ekonomi. Det utgör också en del i ABB:s ambition om att minska miljöpåverkan i produkterna genom att byta ut dem mot alternativ med lägre koldioxidutsläpp.

Utöver återvunnen koppar siktar ABB in sig på att öka användningen av återvunnet elektrostål och aluminium. Återvinning av koppar, aluminium och stål ger energibesparingar på mellan 75 och 95 procent jämfört med nyproduktion, skriver ABB i pressmeddelandet.

– Som en del av ABB:s hållbarhetsstrategi 2030 är vårt mål att 80 procent av våra produkter och lösningar ska omfattas av en cirkulär strategi. Arbetet tillsammans med Boliden är ett viktigt steg mot det här målet. Genom att inventera leveranserna i slutet av året säkerställer vi att alla våra metallurgiprodukter använder återvunna ihåliga kopparledare från 2023, säger Ola Norén, chef för Metallurgy Products på ABB Process Industries.

Med detta lägger ABB den första ordern på Bolidens återvinna koppar, genom Luvata, en finsk metalltillverkningsspecialist. I ABB:s EMS-produkter för tillverkning av stål och aluminium kommer en ihålig ledartråd tillverkad av materialet att användas.

De har också undertecknat ett samförståndsavtal om att ABB ska stödja Boliden gällande identifiering av ineffektiva lågspänningsmotorer inom företagets verksamheter. Motorerna kan senare ersättas med högeffektivitetsmotorer, där gamla motorer har återvunnits för att tillhandahålla råvaror för Bolidens återvunna koppar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109