23948sdkhjf

Metallbrytning och biologisk mångfald – hur går det ihop?

I veckan invigdes FN:s toppmöte om biologisk mångfald i Montreal, Kanada. Flera svenska gruvexperter är på väg dit för att dela med sig av konceptet ”Mining with Nature” som handlar om biologisk mångfald och väckt stort intresse internationellt.

Flera metaller och mineraler behövs för den gröna omställningen. Det är allt från koppar till kablar och sällsynta jordartsmetaller till vindkraftverk. Detta innebär att det behövs fler gruvor – vilket i sin tur innebär ett stort ansvar.

Kristina Branteryd är miljöexpert på Svemin och en av representanterna på väg till Kanada. I ett pressmeddelande understryker hon vikten av den biologiska mångfalden.

– Det är en självklarhet att svenska gruvbranschen ska till COP15, biologisk mångfald är en mycket viktig fråga för oss eftersom vi tar mark i anspråk.

Som första bransch någonsin har man därför antagit ett sammanhållet arbetssätt för hur man ska gå till väga. I pressmeddelandet står att det gemensamma målet är att ”företagen inom gruv- och mineralindustrin ska bidra nettopositivt till biologisk mångfald senast 2030 inom alla områden där de är verksamma.”

– För att klara det här har vi startat omfattande projekt där en av de viktiga bitarna är att dela med oss av den kompetens vi byggt upp, för den är stor. Nu i Kanada vill vi också passa på att inspireras av alla andra i världen som jobbar seriöst med de hör frågorna, säger Kristina Branteryd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kraftig ökning av konkurser i Sverige
36 miljoner till forskning som ska stärka svensk industri
Debatt: ”Batteriguldet” ingen "quick fix”
De vill göra skillnad med koldioxidreducerat stål
Världens råstålsproduktion i december
De använder sig uteslutande av återvunnet aluminium
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172