23948sdkhjf

Projekt om kvinnors hälsa ska få fler till byggsektorn

Fler kvinnor söker sig till byggbranschen, vilket ökar behovet av att lyfta frågor kring graviditet och kvinnors menshälsa. Detta ska nu göras genom satsningen ”Menstruation, graviditet och amning i byggsektorn” som tagits fram av arbetsmarknadens parter och Prevent.

Att ha tillgång till fräscha toaletter med rinnande vatten och ha möjlighet att omplacera gravida efter fungerande arbetsuppgifter är två av många angelägna frågor. 

Materialet som tagits fram till projektet tar även upp allt från lagstiftning till arbetsmiljörisker och riskbedömningar för gravida och ammande, till hur personalutrymmen och toaletter behöver se ut.

En av aktörerna bakom projektet är Plåt- och ventföretagen där Hans Eriksson är biträdande förhandlingschef. Han hoppas att denna satsning för med sig mycket gott.

– Jag pratar ju för byggnadsplåtslageri och ventilationsmontage och det är klart att vi ser det som positivt att det blir fler kvinnor. Inte bara för att vi breddar basen för rekrytering utan att vi tror att det finns egenvärde i det.

Han berättar om en situation där en gravid kvinna ställdes inför flera utmaningar på grund av sin graviditet eftersom företaget saknade rätt förutsättningar och framför allt, kunskapen.

– De hade inga omplaceringsmöjligheter för henne. Det var massa buller, tunga lyft och ogynnsam ergonomi. De var bara tre personer på företaget och då är möjligheterna till anpassning och omplacering obefintliga, trots att mödravården avrådde henne från att arbeta.

Han fortsätter:

– Den kunskapen som behövs från arbetsgivarens håll, att göra rätt riskbedömningar för att skapa en trygg arbetsmiljö, finns inte alltid. Men det material som nu tagits fram höjer kunskapen och det gör förhoppningsvis att fler kvinnor känner sig trygga att börja i branschen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.14