23948sdkhjf

Ukrainas metallreserv nu i ryska händer

Ukraina har världens femte största mineral- och metallresurs, sett till rena pengar. Detta sägs nu vara tänkbart motiv bakom Rysslands invasion i Ukraina.

Genom invasionen har Ryssland därmed kommit över Ukrainas resurser på sällsynta jordartsmetaller. Enligt det kanadensiska riskanalysföretagets Secdevs medgrundare Rob Muggah, är det ett av de fem största i världen. Det skriver Expressen.

Rob Muggah menar att det är en trolig anledning till invasionen. Den insikten fick riskanalysföretaget att undersöka Ukraina på närmare håll.

I Ukrainas fyndigheter ingår 117 av de 120 mest använda och eftertraktade mineralerna och metallerna, varav nästan hälften finns i landets östra delar. Samma delar som Ryssland invaderat.

Secdevs uppskattar att runt 20 procent av landets naturresurser nu finns i Rysslands händer, skriver Expressen. Värdet uppskattas till cirka 12 500 miljarder dollar.

Secdevs gör bedömningen att omkring 20 procent av landets naturresurser är i ryska händer. Det uppskattade värdet uppgår till cirka 12 500 miljarder dollar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.067