23948sdkhjf

Nästa stora kris kan vara på gång

Dagens Nyheter skriver om hur ännu en energikris kan komma att oroa Europa, nämligen naturgasen.

I somras utlyste Energimyndigheten den krisnivå som kallas "tidig varning" och man är nu rädd för en gaskris. Hans Spets, senior rådgivare vid Energimyndigheten, menar att det kan bli som allra värst i februari nästa år.

Många hushåll och industrier är beroende av gasen, som distribueras från Europa. En av de industrier, som DN skriver om, är Aluflour.

Det Helsingborgsbaserade företaget framställer aluminiumflorid som sedan används av smältverk i Europa och Mellanöstern. Deras gas kommer via det västsvenska gasnätet.

Företagets vd, Hanna Sjöberg, börjar känna av oron.

– Den omedelbara effekten är att våra kostnader för att producera kraftigt stiger. Då får vi försöka göra som andra aktörer i de flesta värdekedjor just nu och försöka pusha kostnaderna framåt, säger hon till tidningen. 

Skulle det bli ett avbrott av gas kan Aluflour leverera två veckor efter avbrottet, sedan skulle det bli katastrofalt, menar Hanna Sjöberg.

– Ett aluminiumsmältverk kan inte stanna, det kan kosta hundratals miljoner och man måste bygga om hela, säger hon till Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093