23948sdkhjf

Danska Scanmetals får en ny storinvesterare: – Stora planer på att expandera

Den nyetablerade kapitalfonden, Core Sustainability Capital (CS Capital), som har pensionsbolaget Velliv som storinvesterare, har gjort sin första större investering.

CS Capital har köpt 33 procent av det danska företaget Scanmetals, som hittills främst har ägts av bolagets grundare Ejvind Pedersen och det familjeägda investeringsbolaget Kirk Kapital.

Scanmetals har en ledande marknadsposition i Västeuropa inom utvinning av metaller från aska från förbränningsanläggningar.

Carsten Gröhn, managing partner på CS Capital, är nöjd med den nya investeringen.

– Velliv ingick i våras ett avtal om att investera 5 miljarder danska kronor i den gröna omställningen genom CS Capital. Scanmetals är vår första investering i en framtida portfölj av hållbara investeringar och bolaget är ett bra exempel på den typ av företag vi vill investera i inom resursoptimering, som är ett av våra stora fokusområden. Scanmetals bidrar till att främja en cirkulär ekonomi genom sin unika teknik inom återvinning av metaller i avfall. Vi ser fram emot att stötta den utvecklingen, säger Carsten Gröhn.

Ytterligare ett steg i generationsväxlingen

Scanmetals etablerades 2009 av Ejvind Pedersen baserat på en unik teknologi där företaget mer effektivt kan identifiera och sortera metaller i askan från förbränningsanläggningar. 2019 köpte Kirk Kapital 33 procent av aktiekapitalet, en aktie som sedan har ökat till 40 procent.

Framöver kommer CS Capital och Kirk Kapital att äga 33 procent var, medan Ejvind Pedersen och de ursprungliga aktieägarna också kommer att äga 33 procent.

Ejvind Pedersen, ägarchef för Scanmetals, välkomnar det kommande samarbetet med CS Capital.

– Jag är stolt över att CS Capital vill bli en stor minoritetsägare i Scanmetals. Vi började resan med Scanmetals 2009 och vi har bara precis börjat. Under de kommande åren har vi stora ambitioner att expandera geografiskt och använda vår unika teknik för att återvinna ännu fler metaller. Det är bra för den gröna omställningen. Samtidigt tar vi med CS Capital ytterligare ett steg i generationsskiftet bland de ursprungliga aktieägarna, som minskar sin ägarandel. Samtidigt är jag glad över att kunna fortsätta det goda samarbetet med Kirk Kapital, säger Ejvind Pedersen.

Expanderar i fler länder

Kirk Kapitals verkställande direktör Kim Gulstad välkomnar också CS Capital till aktieägarkretsen.

– Scanmetals har haft en fantastisk utveckling sedan vi blev en del av aktieägarkretsen 2019. Bolaget har investerat i att utöka kapaciteten i England, Tyskland och Danmark, och företaget håller på att etablera en ny produktionsanläggning i Spanien. Äntligen har Scanmetals etablerat sig inom ett nytt affärsområde, där företagets teknik kan användas för att sortera metallavfall som inte har gått igenom en förbränningsanläggning. Scanmetals har fortfarande stor tillväxtpotential som måste utvecklas under de kommande åren. Vi är därför glada över den nya ägarkonstellationen och välkomnar även CS Capital, säger Kim Gulstad.

Transaktionen är villkorad av konkurrensmyndigheternas godkännande.

Scanmetals omsättning 2021 var 902,5 miljoner danska kronor, vilket var mer än en fördubbling från föregående år. Vinsten före skatt nästan fördubblades till 83,5 miljoner danska kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078