23948sdkhjf

Stena säljer avfall till stålindustrin

I ett nytt forskningsprojekt ska Stena i Älmhul sälja återvinningsavfall till stålindustrin med stora ekonomiska- och miljömässiga effekter
Det nya forskningsprojektet ska förvandla kostsamt avfall från Stena Aluminium i Älmhult till en säljbar produkt för stålindustrin.

Slaggprodukt
I återvinningsprocessen av aluminium bildas det saltslagg som i sin tur fraktas varej dag, två fulla lastbilar går till Tyskland där slagget omvandlas till en EU- godkänd form som kan deponeras. Cirka 15 000 ton körs till Tyskland varje år, skriver Smålandsposten.

– Det är ju inte bra, varken ekonomiskt eller miljömässigt med en så omfattande trafik, säger Stena aluminiums VD Fredrik Pettersson i artikeln.

Omvandlas
Förhoppningen är att kunna få bort transporterna och använda saltslaggget till en kommersiell produkt. I samarbete med forskare från SWEREA och Chalmers hoppas Stena att kunna göra en deponerbar produkt som kan stanna kvar på Äskya i Älmhult. Om projektet är lyckad kommer all omvandlad slagg att kunna köras direkt till SSAB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078