23948sdkhjf

De får leta metaller i Bottenviken: "Potentiell skattkista"

Flera nödvändiga metaller behövs för att tillverka solceller och batterier och för att vi ska klara den gröna omställningen. Nu har ett svenskt företag fått tillstånd att leta efter metallerna på havsbotten i Bottenviken, utanför Skellefteå.

Peter Lindberg, vd för Scandinavian Ocean Minerals som fått tillstånd att undersöka havsbotten, säger till SVT Nyheter att Sverige sitter på en potentiell skattkista.

– Det har visat sig att koncentrationen är extra hög i Bottenviken. Det är därför vi har siktat in oss på det här området.

Det sägs finnas stora mängder metaller och mineraler på havsbotten utanför Bjuröklubb i Skellefteå, något som Scandinavian Ocean Minerals, SOM, vill utvinna. Och nu har alltså tillståndet kommit, skriver SVT.

Bolaget ska undersöka och ta upp så kallade mangannoduler som ligger i ett lager i det översta bottensedimentet. Dessa noduler liknar runda stenar och innehåller mangan, järn, aluminium, magnesium, kisel, titan, fosfor och kobolt. De har bildats av metalljoner som färdats med vattnet från älvarna i norr till Östersjön.

– Det är väldigt rena metaller. Järnet är renare än vad ett järnbruk kan få fram. Vi kan ta till vara på ungefär 90 procent av nodulerna så det blir väldigt lite slaggprodukter, säger Peter Lindberg till SVT Nyheter.

Bolaget väntar nu på att få utvinningstillstånd för att ta upp mangannodulerna i stor skala.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.173