23948sdkhjf

Ståldagen: Så arbetar storproducenterna med hållbarhet

I veckan anordnade Jernkontoret "Ståldagen" för sjunde året i rad. I år var temat acceptans för omställning.

I en paneldiskussion bestående av Catharina Nordeman, hållbarhetschef på Höganäs, Eva Lindh-Ulmgren, chef för forskning och utveckling för Tube-divisionen på Alleima och Marie-Louise Falkland som arbetar med marknadsutveckling och hållbara lösningar på Outokumpu diskuterades företagens hållbara mål.

Kan ni ge exempel på vilka höga och ambitiösa mål företaget sätter upp?

Marie-Louise Falkland, Outokumpu: Vi har ett bra utgångsläge från start, eftersom vi är skrotbaserade. Men vi lägger också ribban väldigt högt. Vi är enda stålverket i världen som är certifierade enligt SBTI (Science Based Target Initiative) för 1,5 graders-målet. Många vill vara med i initiativet, men vi är de enda som är godkända. I våra koldioxidutsläpp ligger vi 70 procent lägre än våra konkurrenter och då mäter vi alla tre scopen. Det är det inte alla som gör. Utöver det lanserade vi i somras ”Circle Green” som har ytterligare 30 procent lägre utsläpp. 

Catharina Nordeman, Höganäs: Vi börjar med våra egna scope 1 och 2 och där ska vi vara nettonoll till 2030, så där har vi ett pågående arbete. Sen ska vi också minska våra utsläpp i scope 3 med 30 procent till 2030. När vi har klarat de målen ska vi fokusera på våra uppströmsutsläpp till scope 3 och där ska vi vara nettonoll år 2037.

Eva Lindh-Ulmgren, Alleima: Vi är också ett skrotbaserat verk, så vi står inte inför en stor omställning men vi har flera åtgärder för att minska koldioxidavtrycket. Vi ser omställningen som en stor affärsmöjlighet för oss. Vi levererar till många industrier som bygger energiproduktion och våra kunder finns globalt. Det byggs solkraft i Kina, geotermisk energi i Sydamerika och det händer mycket på biobaserad energi.

Det finns många etablerade aktörer men också små teknologier som utvecklas. Där vill ju vi vara med och samarbeta med potentiella kunder och förstå vad det är för materialutmaningarsom finns och i många fall är det uppskalningen och industrialiseringen som är det svåra. Har man material som klarar högre temperaturer, högre tryck, längre livslängd så kan man få ner kostnaden för de här teknologierna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093