23948sdkhjf

Ytbehandlaren i kristider: "Vi kommer ha fullt upp"

Ytbehandlingsföretaget Unicoat har positiva förväntningar på 2023, och detta beror paradoxalt nog på de nuvarande tiderna av kris och krig i världen.

Här finns förkromade ytor som lyser så att det skär i ögonen och här finns bad med fosfor- och svavelsyra som ger en skumgrön yta. Det är också rent och snyggt här, för det måste det vara när man som Unicoat arbetar för läkemedelsindustrin.

Unicoat elekrolyt polerar bearbetade föremål i rostfritt stål. Företagets specialitet är att polera insidan av rör, ventiler och andra komplicerade geometrier. Och det går bra för ytbehandlingsföretager i Hillerød.

Förtillfället är förväntningarna positiva, och nästa år ”blir vi upptagna”, som regissören och ägaren Morten Clausen uttrycker det.

2023 tror jag att vi kommer ha fullt upp. Jag tror att krig och kris i världen är en av de påverkade faktorerna till att vi har fullt upp, säger Morten Clausen.

70 procent av allt Unicoat tillverkar går till export, men mest indirekt, förklara Morten Clausen.

Vi levererar till smeds- och CNC-företag, men även till många andra företag inom metallindustrin. Och vanligtvis levererar vi längre sträcker runtom i världen, säger Morten Clausen.

När Unicoat förutspår ett bra 2023 och det handlar om att företagen inom metallindustrin ofta är de första som känner att tiderna förändras.

Cirka tre-fyra månader innan alla andra känner vi början på en nedgång, och vi är också de första som känner att det vänder, innan världen vaknar igen, säger Morten Clausen.

Unicoat har bland annat kunder inom företag som Alfa Lava och Gea.

Den elektrolytiska poleringen av rör och ventiler och andra föremål i rostfritt stål sker genom att föremålen sänks ned i ett bad med blandning av fosfor- och svavelsyra och sedan låter ström gå runt föremålet. Konsten att elektropolera är till stor del uppsättningen av katoder och anoder, och därmed styrningen av strömmen genom syrabadet, runt och genom arbetsstycket.

Nere i badet är det som händer fysiskt att ytan blir slät och glänser. Det görs genom att det yttersta lagret av arbetsstycket tas bort, och det rostfria stålet blir därmed metalliskt rent. Arbetsstycket bildar sedan själv en så kallad oxidfilm när det lyfts ur badet igen.

Överraskande nog är Unicoats konkurrenter andra ytbehandlare.

Bara på Själland finns det tre andra ytbehandlare som fokuserar på rostfritt, säger Morten Clausen.

Något som är viktigt för dem är att behålla sina anställda.

För det första anställer vi bara duktiga människor, och de kräver en viss utmaning i livet, och det gör jag själv. Jag kan se att två specialisering ger stabilitet i verksamheten. När något är så svårt som det vi gör är det inte så lätt att byta leverantör. Vår väg är den coolaste och svåraste, men också den bästa för företaget, säger Morten Clausen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.458