23948sdkhjf

26 miljoner till metallforskning

Närmare 26 miljoner satsas nu på nya forskningsprojekt inom innovationsprogrammet Metalliska material. I år beviljas stöd från Vinnova till fem nya projekt.

Genom årlig utlysning vill man erbjuda möjlighet till finansiering av forskningsprojekt som på ett eller annat sätt stödjer Metalliska materials resultat- och effektmål.

Gert Nilson är programchef för Metalliska material och säger i ett pressmeddelande att årets utlysning resulterat i många bra projektförslag.

Vi hade gärna beviljat fler än de fem som blev beviljade, men eftersom programmet och pengarna är på väg att ta slut hade vi inte den möjligheten den här gången, så vi får vara nöjda med att vi i alla fall fick fem nya och spännande projekt i portföljen, säger Gert Nilson i pressmeddelandet.

De fem beviljade forskningsprojekten är:

Klimarsmart högpresterande aluminiumplåt (KlimaAl): Projektet KlimAl har syftet att göra en djupare analys och identifiera kritiska spårelement som påverkar rekristallisation och deformationshärdning, som är kritiska för både framställningsbarheten och genom en kreativ process och materialinnovation skall den resulterandeformbarheten av plåten göras.

Additiv tillverkade metallverktyg – nästa steg inom hållbart jordbruk (AMjord): Projektet AMjord syftar till att öppna en stor och viktig bransch för metallisk additiv tillverkning, jordbrukssektorn. Då mer specifikt den utrustning som används för jordberedning, som behöver nyttja de mest nötningsbeständiga metaller som finns att tillgå, eftersom verktygsnötningen försvårar ett effektivt och hållbart jordbruk.

Mot bättre kontroll av mikrostruktur i stålgjutning via robust beräkningsverktyg (MICAST III): I ett tidigare Vinnovaprojekt utvecklades för svensk stålindustri ett lättanvänt integrerat beräkningsverktyg MICAST som kan förutsäga utvecklingen av mikrostruktur och defekter vid gjutning av stål. Detta projekt, MICAST III, kommer att vidareutveckla MICAST för att möta fler behov från svensk stålindustri.

Framtidens rörriktning (FRÖRIKT): Projektet FRÖRIKT ska möjliggöra styrning av dimensions- och formförändring vid riktning av rör. Detta skulle minska kassationer och öka precision i leveranser till kunder. Inom FRÖRIKT så ska en modell tas fram som skall kunna bestämma de spänningar och töjningar som uppkommer i röret under riktningsprocessen och de resulterande dimensions- och formförändringarna hos röret.

Oxide formation in electic heating and hydrogen combustion heating (OXELHY): Målet med projektet OXELHY är att visa på styrkor och möjligheter med att använda elektrisk värmning eller väteförbränning jämfört med konventionella metoder vid återvärmning av stål för att främja en mer resurseffektiv och koldioxidneutral ståltillverkning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stenbergs storsatsar på kompetensutveckling
Metallbrytning och biologisk mångfald – hur går det ihop?
Projekt om kvinnors hälsa ska få fler till byggsektorn
AM i metall går en ljus framtid till mötes
Hennes forskning om additiv tillverkning högintressant för flygindustrin
Podcast ska lära barn om metaller och svensk industrihistoria
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.203