23948sdkhjf

Hans doktorsavhandling om järnmalm koras till årets bästa

Vattenfall har tilldelat Joel Andersson pris för bästa doktorsavhandling 2022.

Joel Andersson är forskare och biträdande universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet. I ett pressmeddelande kommenterar han utmärkelsen.

– Jag känner mig stolt och hedrad över att min forskning blir uppmärksammad på det här sättet. Framtiden för malmgeologin är väldigt spännande och det är med stor glädje jag ser fram emot nya forskningsutmaningar med malmbildning i fokus.

Hans forskning handlar om hur malmer bildas och har beskrivits som internationellt revolutionerande. Hans forskningsresultat bidrar till en rekonstruktion av hur jordens plattor rört sig för miljarder år sedan och hur det i sin tur påverkat bildningen av malm.

– Naturresursfrågor blir bara viktigare och viktigare, inte minst nu när vi står inför en resursintensiv omställning till fossilfria energisystem. Vi har mängder med frågor att besvara och väldigt många frågeställningar kräver detaljerad geologisk förståelse för att kunna besvaras. Att förstå när, var, och hur metall och mineral koncentreras i jordskorpan utgör grunden till en långsiktig och ansvarsfull naturresurshållning, säger Joel Andersson.

Vidare i pressmeddelandet går det att läsa att juryn bland annat bedömer att "arbetet är av stor vetenskaplig relevans då Joel Andersson på en stor skala visar hur järnmalmsbildning är styrd av en tidigt tektonisk fas, någonting som inte har visats på det sättet förut i Norden”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125