23948sdkhjf

LKAB får avslag: "Olyckligt"

LKAB hade hoppats få rätt hos Högsta domstolen men får inte ens prövningstillstånd.

Som vi tidigare rapporterat fick LKAB avslag på sin tidigare miljöansökan först av Mark- och miljödomstolen och sedan av en oenig Mark- och miljööverdomstol. Domstolarna ansåg att LKAB, genom att inte tillräckligt tydligt bjuda in enskilda som särskilt berörs av gruvverksamheten inte genomfört samrådet år 2017 som förgick ansökan tillräckligt bra.

Bolaget ansåg i sin tur att de genomfört ett brett samråd. De valde därför att överklaga till Högsta Domstolen med förhoppningen att domstolen skulle ge prövningstillstånd för klargörande av praxis. Nu har Högsta domstolen meddelat att bolaget inte får prövningstillstånd. 

– Avslaget var tyvärr inte helt oväntat. Vi kan konstatera att vi tagit det här ärendet så långt vi kunde för att försöka få svar på vad som egentligen krävs vid samrådsförfaranden, nu vet vi inte mer idag än innan vi skickade in förra ansökan, vilket ju är olyckligt, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat, LKAB i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Nu blir tyvärr MÖD:s beslut rättspraxis. Ett beslut som dessutom står i uppenbar konflikt med behovet och den politiska viljan från regering och riksdag av att effektivisera tillståndsprocesserna, och i stället ökar osäkerheten vilket riskerar att ytterligare förlänga processerna. Att vi tvingats börja om är så klart ett enormt resursslöseri för oss och samhället, utan verklig nytta för varken miljö, klimat eller individer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109