23948sdkhjf

Vill locka fler till plåtslagaryrket

Lunds första yrkesmässa har gått av stapeln. I slutet på september var det dags för 1 800 åttondeklassare att få bättre koll på 21 olika hantverksyrken. Vi har pratat med plåtslagaren Jimmie Hörman på FL Plåt som hade tagit sig till Lund för mässan.

Jimmie Hörman jobbar på FL Plåt i Ekeby, utanför Helsingborg, och har varit plåtslagare sedan 2016. Han var på plats tillsammans med några kollegor. 

– Vi försökte ge eleverna en bild av själva arbetsuppgifterna, vad en plåtslagare gör. Det är ett jobb där man får planera mycket själv och tillverka allt själv från en plan plåt. Vår primära uppgift är att dra bort vattnet från taket ner i röret.

Responsen från eleverna var blandad, menar Jimmie. De 1 800 nyfikna eleverna delades upp i grupper om 16 personer och i varje grupp uppskattar han att ungefär tre stycken visade lite extra intresse för plåtslagaryrket – några var till och med riktigt pålästa.

– Vissa ställde frågor som handlade om hur man fick fall på vattnet i rännan. Så det var några avancerade frågor som jag inte var beredd på. Men det var ju bara roligt!

Att vara på mässa tillhör dock inte vanligheterna, berättar Jimmie.

– Det var första gången. Men jag tycker det var roligt att kunna bidra. Det är ett väldigt bra yrke så man vill ju dra in fler till det.

Och visst behövs det fler plåtslagare. Vi har i en tidigare artikel skrivit om att det om tio år kommer att råda stor brist på just det yrket om utvecklingen fortsätter som idag, något som Jimmie håller med om.

– Plåtslagare är det jättebrist på. På gymnasiet så är det kanske 5-6 elever per årskurs som väljer plåtslageri, så det är ju inte så många som utbildar sig till det.

Han fortsätter:

– Under mässan var det flera som inte visste vad en plåtslagare var, vad de gjorde eller att det faktiskt hör ihop med byggsektorn. Därför känns det extra viktigt att visa upp sig och sitt yrke, säger Jimmie avslutningsvis och hoppas att hans närvaro på mässan kanske bidragit till att någon fått upp ögonen för yrket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nästa stora kris kan vara på gång
Världens första underjordstruck tillverkad med fossilfritt stål
Metallbörsen i veckan
MID 2022: Bland utställarna
H2 Green Steel vill satsa på egen vindkraft
Koppar värt 2,5 miljoner stulet från hamn
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.175