23948sdkhjf

SSAB:s kvartalsrapport: Positiva resultat men osäkra marknadsutsikter

Idag publicerade SSAB sin kvartalsrapport för tredje kvartalet.

Intäkterna för stålbolaget uppgick till 31 516 (25 220) miljoner kronor. Det är 25 procent högre jämfört med samma period 2021. Ökningen ska främst ha berott på högre priser på stål. 

Ser man till andra kvartalet, 2021, minskade intäkterna med 11 procent.

Rörelseresultatet för perioden uppgick till 6 742 miljoner kronor. Samma period förra året låg siffran på 5 800. Även här beror ökningen på de höga priserna.

SSAB inledde det första kundsamarbetet om fossilfritt stål på den amerikanska marknaden och stärker därmed ytterligare positionen som ledare för stålindustrins omställning, kommenterar vd Martin Lindqvist.

Han menar också att höghållfasta stål är bolagets primära tillväxtområde, vilket stödjer kundernas strävan efter förbättrad produktivitet och hållbarhetsprestanda i maskiner och annan utrustning. 

Det operativa kassaflödet uppgick till 1 771 (3 478) miljoner kronor. Sett till tredje kvartalet 2021, påverkades kassaflödet negativt av ett högt rörelsekapital, vilket bland annat ska ha påverkats av högre intäkter och lageruppbyggnad av råmaterial till följd av kriget i Ukraina.

Färdigvaror på lagren ökade till följd av lägre efterfrågan i Europa och planering inför underhållstopp i det fjärde kvartalet.

Kundernas efterfrågan på fossilfritt stål fortsätter att öka. Under tredje kvartalet inledde Volvo Lastvagnar småskalig introduktion av SSAB:s fossilfria stål i tunga elektriska lastbilar. SSAB inledde samarbete med Oshkosh Corporation som blir först i USA med att ta fram prototyper för kommersiella fordon i fossilfritt stål, menar vd Martin Lindqvist.

Framåt beskriver han att marknadsutsikterna är osäkra. Stigande inflation, energibrist, komponentbrist och effekterna från kriget i Ukraina fortsätter påverka.

När det kommer till Europa väntas en svag marknad under fjärde kvartalet med en risk för särkilt låg aktivitet sista veckorna på 2022.

SSAB:s Special Steels leveranser bedöms vara lägre jämfört med tredje kvartalet 2022. Främst beror det på ett planerat underhåll i Oxelösund. Även realiserade priserna tros bli lägre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.469