23948sdkhjf

Sotkamo Silvers kvartalsrapport: "Vinterperioden kommer att bli utmanande"

Sotkamo Silver presenterar sin kvartalsrapport idag.

Företaget rapporterar att intäkterna för det tredje kvartalet uppgick till 66 miljoner kronor, jämfört med 83 miljoner samma period 2021. Vidare skriver de att minskningen berodde på det sänkta silverpriset och lägre produktion av silver och zink.

Det operativa kassaflödet uppgick 15 miljoner kronor (18).

Sotkamo Silver redovisar att röreseresultatet var på en god nivå under första kvartalet, 2022 men sedan minskade under kvartal 2 och 3. Detta på grund av sjunkande metallpriser, rusande elkostnader och ökat priset på förbrukningsvaror.

De skriver även att elpriset mer än fördubblades under Q1-Q3, jämfört med samma period 2021.

Framåt uppskattar de att silverproduktionen 2022 kommer att vara 1,0–1,2 miljoner uns.

Vd Mikko Jalasto, kommenterar tredje kvartalet.

– Det allmänna ekonomiska läget och marknadsläget förändrades drastiskt under tredje kvartalet i år. Sjunkande metallpriser och stigande energi- och förbrukningsvara priser har satt press på bolagets lönsamhet.

Han skriver vidare:

Det arbete som gjorts under detta år med borrning och förlängning av nedgången kommer att ge oss fler alternativ för att öka metallhalten och dessutom lönsamheten i bolaget. Ytterligare borresultat efter beräknad mineralresurs och malmreserv har ökat vårt förtroende för att gruv-nivåer under 360 meter kommer att förbättra metallhalten gradvis från fjärde kvartalet 2022 och framåt och från och med andra kvartalet 2023 kommer gruvdriften att fokuseras på dessa nya nivåer. Vinterperioden kommer att bli utmanande, men samtidigt ser vi till att vi är redo för framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078