23948sdkhjf

Metalliska material får mångmiljonbelopp i forskningsstöd

Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material gör en rejäl satsning.  

Det är en summa på hela 155 miljoner kronor som kommer att gå till nya forskningsprojekt. Det är innovationsmyndigheten Vinnova som ger stöd till 22 nya projekt.

Projekten utförs särskilt inom två områden. Det första området kallas Hållbar metallindustri – Effektiva materialflöden.

– Hållbarhet genomsyrar allt vad metallindustrin gör just nu. I utlysningen Effektiva materialflöden erbjöd vi finansiering dels för att ta fram material som bidrar till hållbarhet, dels för att anpassa de interna processerna till de nya krav som ökad hållbarhet ställer. De 14 projekt som blev beviljade handlar om cirkularitet, spårbarhet, hälsa och säkerhet och resurseffektivitet. Kanske inte så nytt och spännande, men helt nödvändigt, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och programchef för Metalliska material, i ett pressmeddelande.

Det andra området är Språngbräda till framtidens metalliska material - steg 2.

– För att vara konkurrenskraftig och hållbar behöver svensk metallindustri alltid använda bästa möjliga lösningar. Den här utlysningen har vi gjort för att ge industrin möjligheter att titta närmare på den teknik som kommer runt hörnet och vilka problem den kan bidra till att lösa. Som väntat blev det en del AI och lösningar för vätgassamhället i portföljen, men också annat spännande som kan vara viktigt att vi tar med oss in i framtiden, säger Gert Nilsson i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nästa stora kris kan vara på gång
Världens första underjordstruck tillverkad med fossilfritt stål
Metallbörsen i veckan
MID 2022: Bland utställarna
H2 Green Steel vill satsa på egen vindkraft
Koppar värt 2,5 miljoner stulet från hamn
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172