23948sdkhjf

Stålkonferens: Så mycket är vi villiga att betala för premiumstål

Konferensen "Hydrogen Iron & Steel Making Forum 2022" som startade igår, har fortsatt under torsdagen.

I en paneldiskussion under förmiddagen fick deltagarna svara på frågor med förutbestämda svarsalternativ.

Medverkande i panelen var: Niklas Wahlberg från Volvo Group, Stina Klingvall från Volvo Cars, Fredrik Åberg från Ørsted, Stephane Anquetil från Shape Corp och Carina Resare från Alfa Laval.

En av frågorna, och kanske den viktigaste för kunden, rörde priset för fossilfritt stål. Hur mycket mer är de villiga att betala för stål med noll utsläpp?

Svarsalternativen såg ut som följande:

A. 30 procent eller mer B. 20–10 procent C. 10–0 procent

Resultaten mellan de fem deltagarna och företagen var blandade. Två som fick komma till tals kring sitt val av skylt var Carina Resare på Alfa Laval och Fredrik Åberg på Ørsted.

Carina Resare, Head of R&D and VP Business Unit på Alfa Laval visade skylten med ett B på, vilket innebär en prishöjning på 20–10 procent mer.

– Om tänker långsiktigt, tänker vi att fossilfritt stål kommer att vara den nya standarden och då kommer stålpriset vara ungefär samma som det är idag. Men det ligger långt fram i tiden. Men om vi tittar på det nu, i början av utvecklingen, kommer priset ligga högre. Våra kunder kommer betala mer för premiumstål idag. De förstår värdet i fossilfritt stål och vill boosta sitt företags hållbarhetsresa.

Fredrik Åberg på Ørsted höll upp skylten A, 30 procent eller mer.

– Tittar vi tillbaka ett år i tiden, har vi sett att stålpriserna ökat med så mycket som 70 procent. Det handlar inte bara om priset, utan värdet i produkten. Vi måste börja fråga regeringen var komponenterna kommer ifrån och var olika produkter är tillverkade. Men det ökande engagemanget kring värdet, tror jag att man är villiga att acceptera vissa kostnadsökningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125