23948sdkhjf

Svenskt-finskt seminarium om biokol i metallindustrin

Jernkontoret och den finska motsvarigheten Metallinjalostajats har hållit ett två dagars-seminarium om biokol och bioråvara, "Use of Bioresources in the Metals Industry". Detta för att skapa ökad kunskap och gränsöverskridande samarbeten länderna emellan. Det skriver Jernkontoret på sin hemsida.

På seminariet deltog aktörer från metallindustrin, skogsindustrin, teknikleverantörer, folkhögskolor och forskningsinstitut som fick ta del av aktuell forskning och pågående projekt. De fick också en inblick i metallindustrins förutsättningar, tillverkningsmetoder av biokol samt möjliga finansieringsvägar.

Den gröna omställningen mot en metallindustri baserat på icke-fossila kolkällor är i full gång med bland annat ersättandet av koks med vätgas vid reduceringen av järnmalm. Däremot återstår det att byta ut fossilt kol mot icke-fossilt kol i många metallurgiska processer, vilket gör att det kommer vara stor efterfrågan på kol som element.

Eftersom Sverige och Finlands stål- och metallindustri på flera sätt är ihopkopplade, bland annat genom nästan identiska naturresurser, kan man genom ett ansvarsfullt utnyttjande av resurserna stärka industriernas ledande position gällande fossilfri tillverkning.

– Det finns mängder av forskningsområden där svensk och finsk stålindustri kan och bör samarbeta. Det finns dock lite praktiska utmaningar när det gäller mobilisering, samordning och finansiering som vi hoppas kunna överbrygga genom detta seminarium, säger Robert Vikman, som är forskningschef på Jernkontoret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078