23948sdkhjf

Yrkes-VM: Hon tävlar i CNC-fräsning 

Maria Tsychkova från Sollentuna är på plats i Leonberg i Tyskland. Den 10 till 15 oktober hålls tävlingar i bland annat CNC-fräsning. Verkstäderna har pratat med landskämpen.

Årets Yrkes-VM skulle ha hållits i Shanghai, men på grund av pandemin tvingades tävlingarna att ställa om. Av den anledningen ställer flera av WorldSkills medlemsländer upp och håller i tävlingar. Det är därför som Maria Tsychkova just nu befinner sig i Leonberg i Tyskland.

Tävlingarna har VM-status. Det innebär att den som vinner kommer att kunna titulera sig som WorldSkills Champion.

– Årets tävling är en special edition då den egentligen skulle ha hållits i Shanghai. Nu blev det i Tyskland istället. Det har därför skett många omställningar. Som exempel har det förr varit 16 maskiner per 32 tävlanden. Nu finns det bara fem stycken, förklarar Maria Tsychkova för oss.

VM i CNC-fräsning sker i tre olika moduler. Bearbetandet sker i aluminum och stål.

Vi får en ritning som vi sedan ritar upp i Mastercam, säger Maria Tsychkova.

Under förmiddagen den 10 oktober genomförde Maria Tsyckova den första modulen.

Det är hemligt vad som gjordes och hur det gick. För min egna del kunde det ha gått bättre men i efterhand är jag hyfsat nöjd. Nu är det dags att ladda om, säger hon.

Hur är känslan inför eftermiddagens tävling? Maria Tsychkova ska nämligen utföra modul 2 under eftermiddagen.

– Jag har en expert med mig - Kristoffer Seger. Innan tävlingen kommer vi diskutera ritningen och planera för att ge mig bättre förutsättningar idag. Jag känner mig lugn, men kommer säkert vara nervös väl på plats på tävlingen, säger Maria Tsychkova.

Vi frågar Maria Tsychkova om vad som är det mest utmanande med fräsning.

– Det gäller att vara riktigt noggrann. Rent tävlingsmässigt så är det problemlösning under stress. Arbetar man på industri så är det inte samma tidspress, förklarar hon.

Maria Tsychkova gick en linje på gymnasiet som var både yrkesförberedande och högskoleförberedande. Idag sysslar hon inte lika mycket med fräsning då hon studerar till civilingenjör inom data.

Men jag tränade väldigt mycket inför VM både på mitt gymnasium och under sommaren, avslutar hon samtalet med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.283