23948sdkhjf

Höga halter tungmetaller trots rätt märkning

Kemikalieinspektionen har sett att flera billiga leksaker som säljs på nätet har haft för höga halter bly och kadmium. Detta trots en CE-märkning. Det rapporterar Lokaltidningen Lund Centrum.

Flera plastleksaker som undersöktes av Kemikalieinspektionens inspektörer visade sig innehålla höga halter av mjukgörande ftaler, kadmium och organiskt tenn. Leksakerna med elektriskt inslag hade för höga halter av bly och kadmium, samt ftaler och klorparaffiner i mjukdelarna. Dessa är cancerframkallande och hormonstörande ämnen.

Enligt tidningen menar Frida Ramström som är projektledare och inspektör på Kemikalieinspektionen att sådana här upptäckter tyvärr är återkommande på den svenska marknaden, men att en enskild leksak inte utgör någon direkt risk.

Leksakerna som i detta fall undersöktes var tillverkade utanför EU, men bland försäljarna fanns det även företag baserade i Sverige. Tillverkas, säljs och importeras leksaker i Sverige måste kemikalielagstiftningen inom EU följas. Leksaken måste även CE-märkas och har produkten ingen märkning av det slaget bör den undvikas.

I Lokaltidningen Lund Centrum går det slutligen att läsa att Frida Ramström menar att majoriteten av tillverkarna vill göra rätt för sig men att det ibland kan vara svåra att helt kontrollera små beståndsdelar, vilket innebär att en CE-märkning inte är en garanti.

Källa: Lokaltidningen Lund Centrum

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063