23948sdkhjf

BE Groups marknadsanalys: Stålåret 2022

BE Groups Max Fjaestad har sammanfattat de senaste stålmånaderna i en marknadsanalys på hemsidan, som fått rubriken "Höstmys".

Max Fjaestad är produktchef för tunna och platta stål på BE Group och efter år av pandemi skriver han att det åter igen igen är dags för ett mer normalt umgänge mellan kunder och leverantörer.

Under rubriken "Stålhändelser under sommaren" berättar han om turbulenta månader till följd av Ukraina-kriget. Många stora aktörer köpte upp så mycket stålprodukter de kunde för att inte riskera tomma lager, men efter leverans av materialet började marknadens behov ge vika.

Han skriver att flera byggprojekt försenades och sköts upp och fordonsindustrin saknade komponenter. Dessutom, menar han, var det sommarsemester för majoriteten av stålbrukarna. Det sjunkande behovet och de fyllda lagrena, ledde till lägre spotpriser.

Hur ser det ut framåt då? Max Fjaestad börjar med att lyfta de höga energipriserna. Han menar att ståltillverkarna är vana vid höga elkostnader men att det nu svider.

Vidare skriver han att naturgas är vanligt som bränsle för att värma ämnen för valsning. Men osäkerhet kring Rysslands leveranser har gjort att naturgasen ökat i pris. Han tillägger: "I skrivande stund nås vi av nyheten att flödet av rysk gas i Nord Stream 1 stängts av - eftersom man fått ett läckage i en turbin och att detta måste åtgärdas." 

Han tar också upp ArcelorMittal, som behövt stänga sina masugnar på flera platser i Europa. Detta på grund av svaga marknadsprognoser och höga elkostnader i kombination.

Avslutningsvis skriver han: "Om gasen försvinner permanent, betyder det helt nya förutsättningar för europeisk stålindustri. Många valsverk kommer att bli tvingade att stänga eftersom de inte får bränsle. Då uppstår sannolikt en ny stålbrist."

"Produkter med fasta kvartalsavtal, i huvudsak plåt, har under tredje kvartalet haft priser som legat betydligt över de spotpriser vi nu ser. Där förväntar vi oss prissänkningar även om spotpriserna nått botten."

Källa: BE Group

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stenbergs storsatsar på kompetensutveckling
Metallbrytning och biologisk mångfald – hur går det ihop?
Projekt om kvinnors hälsa ska få fler till byggsektorn
AM i metall går en ljus framtid till mötes
Hennes forskning om additiv tillverkning högintressant för flygindustrin
Podcast ska lära barn om metaller och svensk industrihistoria
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.203