23948sdkhjf

Inifrån metallgjuteriet: "Smärtgränsen är ytterst nära"

De skenande energipriserna har tvingat många elintensiva företag att ändra på arbetssättet för att överleva. Metallgjuteriet Rosengren & Nilsson är inget undantag. Vi har pratat med Robin Wallén Nilsson på marknadsavdelningen som vittnar om en ohållbar situation.

Robin Wallén Nilsson berättar att gjuteriet, med säte i Vintrie och Vetlanda, är en storproducent av el och att de varit medvetna om att prisläget kan variera. Men dagens elpriser är ojämförbara med tidigare.

Vi arbetar med återvunnen aluminium som ska smältas och det krävs att vi håller en god luftkvalité i våra lokaler vilket gör att vi måste förbruka mycket el. Men priserna på elen har fullständigt spårat ur. Det är prisökningar som är fullkomligt orimliga och de har ju kommit i ett tempo som inte kan hanteras på ett rimligt sätt.

Han fortsätter:

Det korta svaret på hur vi påverkats av elpriserna är ”brutalt höga elräkningar”.

Vid gjuteriet har man vidtagit de åtgärder man kan för att hålla nere elförbrukningen. Men det är lättare sagt än gjort. De stora posterna som drar mycket är smältugnen och ventilationen som renar luften.

Det är två områden som vi inte har några möjligheter att justera nedåt om vi vill kunna tillverka den produkt vi levererar, nämligen gjuten aluminium här i Vetlanda. Drar vi ned på detta kan vi inte producera, säger Robin Wallén Nilsson.

Skulle elpriserna vara fortsatt höga och till och med bli ännu dyrare till vintern, menar han att det inte kommer ta lång tid innan det blir en omöjlighet att fortsätta gjuta.

Vi har redan sett enorma kostnadsökningar och smärtgränsen är ytterst nära om det fortsätter på nuvarande nivå under längre tid. Kommer det inga prissänkningar eller annat stöd inom en eller ett par månader finns det flera tillverkande företag som inte längre kommer kunna producera, vilket kommer att spilla direkt ut i människors arbete och levebröd, något som kommer påverka hela vårt samhälle.

Robin Wallén Nilsson betonar allvaret i situationen, som påverkar både industri och privatperson, och menar att högre instanser måste ta sitt ansvar.

Det är en oerhört farlig utveckling, inte minst med de andra samtida problemen med bränslekostnader och en okontrollerad inflationstakt. Något måste göras och det är idag. Det är en sak när näringslivet själva skapar en situation, men det här är skapat från högre instans och då får den högre instansen ta sitt ansvar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081