23948sdkhjf

"Ugnarna i smältverket har smält stål för sista gången"

I augusti meddelades att ny verksamhet vid nedlagda Jörpeland Stålverk i Norge skjutits upp. Nu kommer ett nytt besked: Det blir inga nya operationer alls.

Orsaken måste vara de höga elpriserna.

Det skriver tidningen Strandbuen, som noga följt utvecklingen av det nedlagda stålverket. Det var Stavanger Steel som ägde anläggningen när den lades ner tidigare i år. Sedan dess har det arbetats med att få nya ägare med i driften av stålverket och i somras blev det känt att en brittisk operatör var villig att återuppta verksamheten på Jörpeland.

Slutligt meddelande

Men så kom augusti, och extremt höga elpriser. Uppstarten lades sedan på is. Nu blir det ingen ny operation alls.

– Det har äntligen kommit besked om att de har dragit sig tillbaka och inte kommer att starta verksamheten vid smältverket igen. Det blir inget mer med dem och jag tror inte heller att det finns andra som vill starta upp en del av den gamla verksamheten på Stålverket igen, säger Rasmus Nordbø på ägarnas vägnar, till Strandbuen.

Han tror att de höga elpriserna är orsaken till att det inte blir någon ny verksamhet vid anläggningen, vilket gör att "ugnarna i smältverket har smält stål för sista gången". Därmed är mer än 100 år av stålindustrins historia över i Jörpeland. Under alla dessa år har anläggningen varit ett hörnstensföretag för kommunen.

HÖGA ELPRISER: Höga elpriser uppges vara anledningen till att det brittiska bolaget drog tillbaka sitt intresse för att återuppta ny verksamhet på Jörpeland Stålverk. FOTO: GOOGLE MAPS

Hoppas i det längsta

De anställda på stålverket är också upprörda över att det inte blir någon ny verksamhet. De hade hoppats att det skulle hända.

– Jag har förstås inget emot att det inte blir mer verksamhet vid smältverket. Jag har hoppats på ny verksamhet fram till nu, även om det har sett lite dystert ut ett tag, säger klubbledaren på stålverket, Øystein Bjor till tidningen.

Rasmus Nordbø säger vidare att det pågår arbete för att få energiintensiv industri till platsen, men att inget är klarlagt i detta avseende.

Källa: Strandbuen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
BMW investerar för att säkra tillgången på koppar
Åsikter om Kaunis Irons dom
Ökad kapacitet för SSAB i Virsbo
Ukrainas metallreserv nu i ryska händer
SSAB agerar efter klagomål från grannarna
MID 2022: Bland utställarna
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.218