23948sdkhjf

Höga krav på industrisatsningen i norr: "Jätteutmaning"

Var ska alla bo? Det är en av frågeställningarna vid Seminarieserien "Norra Scen – Arena för grön omställning" som är ett samarbete mellan IVA Nord, LKAB, Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten SSAB och Vattenfall.

Med tanke på de stora industrisatsningarna, har norra Sverige en unik möjlighet att vara ledande i den gröna omställningen. Men det ställer stora krav på samhället.

Vad krävs för att omställningen ska lyckas? Och var ska alla bo? Detta diskuteras på Norra Scen i Luleå. Diskussioner kring möjligheter och utmaningar och samspelet mellan industri, akademi och samhälle tas också upp. 

– Jag ser jättestora möjligheter för Gällivare att skapa något positivt ur det som händer i den gröna omställningen. Inte minst det som händer inom gruv- och stålindustrin med omställning och de arbetsmöjligheter som finns. Men också alla kringeffekter som kommer ske runt Gällivare, säger Alexander Kult, samordnare vid samhällsomvandlingen i Gällivare kommun i en video på Linkedin.

Han fortsätter:

Det här är ju en jätteutmaning. Vi behöver växla upp arbetet med planprocesser och skapa möjligheter för att bygga fler bostäder. Vi har som mål att de första fem åren möjliggöra för 1 200 nya bostäder i Gällivare.

Källa: Luleå tekniska universitets hemsida och Linkedin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078