23948sdkhjf

Outokumpu vill bygga biokoksanläggning

Outokumpu ansöker om stöd på 25 miljoner euro för att investera i en biokoks- och biometaanläggning intill sin produktionsanläggning för rostfritt stål i Torneå, Finland. Detta för att minska klimatutsläpp och öka självförsörjningen av energi.

Om planerna går i lås är det möjligt att koldioxidutsläppen vid den finska anläggningen skulle minska med över 200 000 ton per år. Projektet stödjer de finländska och europeiska klimatmålen för 2030.

 Den nya biokoks- och biometananläggningen skulle visa att det går att ta fram en ny råvara från det skogsindustriavfall som idag eldas för lågeffektivt energiskapande. Den nya råvaran, som kallas biokoks, skulle kunna ersätta den koks som vi idag importerar och som används som reduktionsmedel i Outokumpus ferrokromproduktionsprocess. Användningen av skogsavfallet i stället för massivt trä och förmågan att producera en betydande mängd biometan i den processen visar Outokumpus innovativa förmåga. Produktionen av biometan gör det möjligt för Outokumpu att bli mer oberoende av externa fossila bränslen, säger Juha Erkkilä, hållbarhetschef på Outokumpu i pressmeddelandet.

Outokumpu har tydliga klimatmål. Koldioxidutsläppen ska minska med 42 procent till 2030 från basåret 2016, vilket innebär en minskning på 14 procent i slutet av 2025 från 2021 års nivåer. Detta är i enlighet med Science Based Targets-initiativet 1.5 klimatmål, där Outokumpu är den enda tillverkaren av rostfritt stål som godkänts av initiativet.

Att använda biomassabaserade råvaror och biobränslen framställda av bioavfall kommer att avsevärt minska koldioxidutsläppen och stärka genomförandet av Outokumpus hållbarhetsstrategi. Om det förverkligas skulle projektet stärka Outokumpus oberoende från fossila bränslen och skapa nya arbetstillfällen i Torneåregionen. Vårt mål är att fatta investeringsbeslutet 2023, om ansökan om investeringsstöd beviljas. Outokumpu har redan påbörjat miljökonsekvensbedömningen för projektet och de första utfrågningarna har genomförts, avslutar Juha Erkkilä.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078