23948sdkhjf

Tungrott för industrin

Inköpsindex pekar på en nedgång från förra månaden och den lägsta sedan 2009
PMI-totalt föll i augusti till 45,1 jämfört med 50,6 i juli, vilket är den lägsta nivån sedan våren 2009. Det är en påtaglig försvagning av industrikonjunkturen jämfört med tidigare under året då indexet fluktuerade kring 50-strecket, som är gränsen mellan upp- och nedgång i konjunkturen, skriver Swedbank och Silf, som tar fram siffrorna månadsvis.

Svag orderingång
Samtliga delindex sjönk i augusti vilket visar på en bred nedgång i industrikonjunkturen. Orderingången svarade för den största minskningen, följt av produktionen. Anpassningen i företagens personalstyrka till den svagare efterfrågan bidrog till att indexet för sysselsättningen föll till ett nytt årslägsta.

En osäker omvärldskonjunktur och krympande orderstockar bidrog till att en övervikt av industriföretagen förväntar en minskad eller en oförändrad produktion för det närmaste halvåret, varför indexet för planerad produktion hamnade under 50-strecket. Indexet för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 41,5 i augusti från 38,7 i juli och det innebär att priserna fortsatte att sjunka om än i en lägre takt. Lägre globala råvarupriser och en starkare krona bidrar till det låga prisökningstrycket från producentledet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079