23948sdkhjf

Ny teknik ska minska utsläpp av koppar i havet

Svenska Aerogel har lanserat SeaQare, en hållbar teknik som kan användas i båtbottenfärg för att minska utsläpp av koppar i havet. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Den nya produkten är baserad på porös och amorf kiseldioxid som är hydrofil och innehåller koppar. SeaQare blir då en bärare av koppar i båtbottenfärger och bidrar till en kontrollerad kopparfrisättning till havs. På så sätt används koppar på ett mer effektivt sätt och onödiga utsläpp i havet uteblir.

Båtbottenfärger används för att skydda båtbottnar mot angrepp av havstulpaner, alger och musslor som kan öka båtens motstånd i vattnet och öka utsläppen av avgaser. Koppar är den vanligast förekommenade verksamma substansen i dessa färger och är mycket effektiv för att motverka påväxt. Men används för mycket blir effekten motsatt och leder till giftiga utsläpp.

Produkten har testats till havs av RISE mellan juni och oktober 2021 och visat goda resultat. Utsläppet av koppar, i jämförelse med kommersiella produkter på marknaden, var betydligt mindre och jämnare. I dagsläget upprepas havtesterna på svenska västkusten och ska även testas i nordamerikanskt vatten nästa år.

– Vi har med SeaQare visat att vi kan tillhandahålla en hög effektivitet samtidigt som vi har en minimal mängd koppar i färgen. Detta sker genom att vi inkorporerar koppar i Quartzenes struktur som utgörs av porer i nanostorlek med en enormt stor intern yta, säger Svenska Aerogels utvecklingschef Pernilla Ståhle i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095