23948sdkhjf

Förutspår kopparbrist – kan gynna Boliden

Efterfrågan på koppar kan komma att rusa – och tillgången kommer inte att hänga med. Detta förutspår i alla fall investmentbanken Golden Sachs, rapporterar Dagens PS med hänvisning till CNBC.

Investmentbanken syftar på att den gröna omställningen driver på efterfrågan på koppar. Metallen är en kritisk råvara som används in elfordon, batterier, ledningar och laddningspunkter med flera. Ungefär 65 procent av all koppar som produceras används till att ta fram och leda elektricitet.

Banken noterar också att inströmningen av koppar från projekt som godkänts kommer ha sin topp år 2024. Efter det finns inga planerade kopparprojekt förrän 2027 eller 2028, enligt banken.

Att det kommer vara underskott på koppar kommer leda till högre priser och med det, kursrusningar för bolag som tjänar på det.

Golden Sachs skriver i en analys från 13 september: ”Även om utbudstillväxten verkar vara dämpad från 2024, kommer efterfrågan sannolikt att accelerera med tanke på pushen mot en koldioxidsnål ekonomi och växande efterfrågan på grön koppar”.

Banken menar att svenska Boliden kan vara en kursvinnare på kopparbrist eftersom bolaget är en av Europas största kopparproducenter. Däremot importerar Europa runt 80 procent av sin koppar, vilket gör Boliden till en mindre aktör på den globala nivån.

Källa: Dagens PS

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.234