23948sdkhjf

Tibnor nyckelroll när SSAB:s fossilfria stål ska lanseras

Samarbetet mellan SSAB och dotterbolaget Tibnor är tydligt. 2026 levererar SSAB fossilfritt stål till marknaden och Tibnor distribuerar det vidare till kunder i Norden.

År 2026 lanserar SSAB:s fossilfria stål som en kommersiell produkt. Premiumstålet är tillverkat av vätgasreducerat järn där biprodukten är vatten, i stället för koldioxid.

– Vi förändrar sättet att tillverka stål i grunden, och det kommer att revolutionera hela branschen eftersom det eliminerar koldioxidutsläppen från ståltillverkningsprocessen, säger Matts Nilsson, försäljningschef för Sverige och Norge på SSAB Europe.

Hemmamarknaden i Norden är fortfarande viktig för SSAB och där spelar Tibnor stor roll som distributionskanal till små- och medelstora industriföretag.

– Tibnor är en av SSAB:s viktiga kanaler för produkter på vår hemmamarknad. Vi har en lång relation och stor erfarenhet av tekniska samarbeten, inte minst när det handlar om att driva uppgradering och utveckla våra kunders produkter. Tack vare detta nära samarbete kan vi i framtiden få ut vårt fossilfria stål även till mindre och medelstora bolag i Norden och Baltikum, säger Matts Nilsson.

Han tillägger:

– Många av våra kunder har insett hur det fossilfria stålet kan stärka deras konkurrenskraft och öka deras exportmöjligheter. 

Inköp- och lagerstyrningschefen på Tibnor, Jonathan Nejman, ser fram emot att distribuera det fossilfria stålet.

– Vi på Tibnor är mycket stolta och glada över att kunna vara med och bidra till omställningen av stålindustrin genom att göra SSAB:s fossilfria stål tillgängligt också för små och medelstora bygg- och verkstadsbolag.

Stålet från SSAB står för cirka 50 procent av alla Tibnors leveranser till kund.

– Vi arbetar med att sänka koldioxidavtrycket i hela vårt produktsortiment. SSAB har en relativt koldioxideffektiv produktion redan idag men när det fossilfria stålet kommer blir det en game-changer, säger Jonathan Nejman.

Även Tibnor själva har fokus på att minska koldioxidavtrycket från sina transporter.

– Alla interna transporter ska ha nollutsläpp 2030 och vi skärper utsläppskraven vid upphandling av utgående transporter. En ökad fyllningsgrad i bilarna är också prioritet, säger Jonathan Nejman.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hållbar transport i norr ska göra omställningen grönare
Metallindustrin: Påverkas arbetsviljan av ökad digitalisering?
Försäljningschefen: "Trenden med att flytta hem produktionen igen utmanar industrin"
Metallbörsen i veckan
SSAB:s kvartalsrapport: Ett starkt 2022
Forskare ska närstudera gröna omställningen i norr
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.174