23948sdkhjf

Så gör Boliden världens största vindkraftpark grönare

Världens största vindskraftspark, Dogger Bank till havs har till sin tredje fas valt koppar med lågt klimatavtryck från Boliden till sina högspänningskablar för eldistribution.

Bolidens ”Low-Carbon Copper” har ett koldioxidavtryck som uppgår till mindre än hälften i jämförelse med det globala snittet för koppar. Genom att använda denna typ av koppar kommer vindkraftsparken minska sitt koldioxidavtryck med ungefär 23 000 ton koldioxid.

Det låga koldioxidavtrycket på Bolidens ”Low-Carbon Copper” beror främst på tillgången på fossilfri el, en elektrifierad produktion och industriledande produktivitet.

Vi är glada att vara en del av detta samarbete och att kunna bidra till att förbättra hållbarheten genom värdekedjan. Detta projekt visar tydligt på värdet av Bolidens erbjudande när det kommer till hållbara basmetaller och det är glädjande att vår kopparprodukt med lågt koldioxidavtryck kan bidra till att minska vindkraftsparkens koldioxidavtryck, säger Daniel Peltonen, direktör Affärsområde Smältverk, på Boliden i ett pressmeddelande.

Fakta:
Initialt sker utvinningen av koppar vid Aitik i Gällivare, en av Europas största och mest produktiva koppardagbrott med hög elektrifieringsgrad. Därefter raffineras kopparn vid Rönnskär i Skellefteå varefter katoderna levereras med tåg till Elcowire, norra Europas ledande leverantör av kopparlösningar, för produktion av kopparstänger.

Dessa levereras sedan till NKT i Karlskrona, föregångare inom kabelindustri, som sedan hanterar leveransen av kablar till Dogger Bank. 

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156