23948sdkhjf

Enmansbolagets projekt – nytt koppartak på 2,7 ton

Mikael Englund är fjärde generationens plåtslagare och för sex år sedan startade han upp enmansbolaget Telacka Plåtslageri AB där han jobbar själv som plåtslagare.

Ett av de senaste uppdragen har varit ett åttaveckors långt projekt där taket på en fastighet behövde bytas ut. Tidigare låg en profilerad plåt som var i dåligt skick. När taket skulle bytas ut upptäcktes ytterligare ett tak – troligen originaltaket, ett bandtäckt tak i stålplåt.

För det nya taket har man valt att behålla samma utseende som originaltaket, bortsett från kopparfärgen.

– Familjen hade inte bestämt om de ville har kopparplåt, aluminium eller zink på taket när de tog kontakt med mig. Jag tog fram prisförslag på de olika materialen och tipsade familjen om att åka och titta på kyrkor som har nyrenoverade tak i koppar. Det finns många runt om Falköping. Efter ungefär ett år i kontakt med syre får den blanka kopparplåten ett matt och mörkbrunt utseende, och sedan kan det ta uppemot 80 år innan det fullt ut har ärgat och blivit grönt, säger plåtslagaren Mikael Englund.

Mikael Englund, plåtslagare. Bild: Bevego

Genom att använda ett tak i koppar får taket ett exklusivt uttryck. Här kommer den nästan tre ton tunga kopparplåten från Aurubis och levererats av Bevego. Kopparplåten som används på denna fastighet är glödgad med beläggning som gör plåten mjukarbetad.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.189