23948sdkhjf

Vd-intervju – stålföretaget utökar

Damstahl utökar sin lagerkapacitet med ett nytt höglager. Ambitionen är att lagret ska räcka till till koncernens ökade kapacitetsbehov. Men hur kommer det sig att Damstahl investerar när andra tar ett steg tillbaka? Vi pratar utmaningar och möjligheter med Patrik Leijon, vd för Damstahl Sverige.

Vi har ett tydligt fokus på effektivitetshöjande investeringar inom samtliga delar inom gruppen, dessa investeringar ska vara långsiktiga lösningar som både skapar värde för våra kunder och för vår gemensamma miljö.

Damstahls nuvarande höglager är 25 år gammal och tekniken är inte tillräcklig för att uppnå maximal produktivitet. Det nuvarande lagret kan förklaras som ett traditionellt hyllager där varor lagras på filialhyllor.

 Med det nya kassettlagret kan kranen plocka buntar, det blir därmed färre tunga lyft och mindre hantering. Det nya lagret förbättrar dessutom arbetsmiljön avsevärt, samtidigt som vi sparar in på interna transporter, förenklar arbetsflöden och blir mycket effektivare generellt, säger Lars Fløjstrup Degn, nordisk logistikchef på Damstahl och projektledare för det nya lagret. 

Med det nya lagret ökar kapaciteten med mer än 50 procent. Det innebär att företaget verkligen kan satsa på marknaden för rostfritt stål.

– Det finns plats för 10 000 ton rostfritt stångstål och rör i det nya lagret. Lagret markerar därför en viktig strategisk investering som skapar fantastisk tillgänglighet för alla våra kunder och går i linje med vår fortsatta expansion, säger Patrik Leijon.

Som en del av Damstahls satsning byggs höglagret med ett hållbarhetstänk. Bland annat ska solceller appliceras för att säkra lagrets drift.

Vi har ännu inte bestämt vem som ska leverera tekniken. När vi vet den specifika strömförbrukningen kommer vi att specificera kraven för solcellerna. Det kostar mycket energi att driva ett höglager. Men idén om solceller är förstås kopplad till vårt arbete med att minska vårt totala koldioxidutsläpp med 70 procent till 2030, säger Michael Lund, Group CEO på Damstahl.

På tal om energi, hur hanterar Damstahl de höga energipriserna?

Självklart påverkar prishöjningarna även oss, man ska dock komma ihåg att vi primärt jobbar med lagerhållning och distribution. Vår produktion, i form av kapningar, är en förhållandevis liten energiförbrukning i jämförelse med traditionell industri och hur många av våra kunder arbetar. Energiåtgången i till exempel en fiberlaser eller på en svetsavdelning är oerhört stor och den typen av energiförbrukning finns inte i vår verksamhet på samma sätt, säger Patrik Leijon till oss.

Målet är att höglagret ska vara användbar första kvartalet 2024.
Lagret kommer att användas för att upprätthålla en god kundservice och tillgänglighet på material för hela Skandinavien och Baltikum. Det skapar också väldigt fina möjligheter för att ytterligare växa vår affär på en marknad där vi redan är den solklara marknadsledaren. Vi tror på industrin i norra Europa och ser det som en självklarhet att vi är en del av kedjan som säkerställer en stabil och lönsam produktionsapparat i regionen. Det är tillsammans, kund och leverantör, som vi kan skapa den absolut största förflyttningen för att stärka vår regions konkurrenskraft.

Hur ser du på framtida utmaningar och möjligheter just nu?

Jag skulle påstå att den stora utmaningen just nu är att projicera hur efterfrågan kommer att se ut lite längre fram i tiden. Med de nuvarande energikostnaderna är det uppenbart att en stor del av vår kundbas kommer ha svårt att upprätthålla en lönsam produktion. Detta får självklart en direkt påverkan på den övergripande efterfrågan på marknaden. Jag tror och hoppas att det kommer politiska åtgärder som stöttar både industri och privatperson för att vi tillsammans ska kunna upprätthålla svensk basindustri.

Han fortsätter:

Utöver detta så befinner vi oss just nu i en väldigt prisvolatil marknad där förhållandevis stora lager hos många grossister endast till viss del trycks ut på marknaden, vilket skapar ett kortsiktigt överutbud. Men med tanke på att flertalet europeiska producenter helt eller delvis stängt ner sin produktion finns det viss sannolikhet att priserna studsar tillbaka i en uppåtgående trend under senare delen av året.

Han avslutar samtalet med oss genom att säga:

För oss på Damstahl är det en möjlighet, då vår starka finansiella ställning ger oss möjligheter att upprätthålla en god tillgänglighet oberoende av marknad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093