23948sdkhjf

Kronprinsessan till havs för att lära om järn

Kronprinsessan Victoria följde nyligen med Jernkontoret och Vrak, Museum of Wrecks, ut i Stockholm skärgård för att lära sig mer om vrak och lämningar, framför allt Osmundvraket fullastat med osmundjärn. Det skriver Vrak i ett pressmeddelande.

Det var 2017 som Vraks marinarkeologer dök vid Dalarö i Stockholm skärgård och påträffade det unika skeppsvraket från 1500-talet fullastat med osmundjärn som sedan kom att kallas Osmundvraket.

Kronprinsessan fick i och med sin tur på Östersjön lära sig mer om svenska järnhanteringens historia. Hon fick även uppleva vraken på närmare håll genom att följa marinarkeologernas dyk via en skärm på båten.

Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak, menar att upptäckten av det gamla vraket och järnet kan säga mycket om dåtidens Sverige.

– Det är en helt orörd tidskapsel från Gustav Vasas storhetstid! Tack vare Osmundvraket kan vi lära oss mer om hur Sveriges järnexport tog fart och vilka skepp man seglade med. Skeppet är en del av svaret på frågan hur Sverige blev det Sverige vi ser idag.

Carin Karlsson, koordinator för berghistorisk forskning på Jernkontoret, fortsätter:

– Det har aldrig tidigare påträffats ett vrak i svenska vatten med så här mycket osmundjärn i lasten. Fynden av både osmundar och stångjärn i lasten berättar om en övergångsperiod mellan två produktionstekniker.

Marinarkeolog undersöker tunnor med Osmundjärn. Foto:Jim Hansson Vrak/SMTM.

Bakgrund

Vraks marinarkeologer har tidigare undersökt vraket och hittade då stora mängder så kallat osmundjärn ombord, varför vraket fått namnet Osmundvraket. Osmundar är små standardiserade järnklumpar, som väger knappt tre hekto styck och som Sverige exporterade från tidig medeltid till början av 1600-talet.

Jernkontorets Bergshistoriska utskott inledde 2018 ett forskningsprojekt om Osmundvraket, skeppslasten, järnets ursprung och transportväg. Forskningen är ett samarbete mellan Jernkontoret och Vrak. Det finns ett stort internationellt intresse för forskningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156