23948sdkhjf

Ny forskning: Metallerna som ger billigare solcellsmoduler

Ett projekt vid forskningsinstitutet Fraunhofer har utvecklat ett nytt recept för solcellsmoduler. Anledningen till forskningsprojektet är det stigande priset och den låga tillgången på råvaror som förekommer i solceller.

Med sina 1400 forskare är det Europas största solforskningsinstitut. Tillsammans har de utvecklat en galvaniseringsprocess som innebär att silver, den dyra ädelmetallen, i detta fall ersätts med koppar som är billigare och mer lättillgängligt.

För att kunna nå ut med denna upptäckt snabbare lanserade forskarna avknoppningen PV2+. "P" och "V" står för solceller och ”2+" indikerar den dubbla positiva laddningen av kopparjoner i galvaniseringsbadet. 

Silver står för cirka 10 procent av tillverkningspriset i solcellsmoduler och mängden silver är begränsad på jorden. Solindustrin förädlar ungefär 15 procent av det silver som bryts, men efterfrågan på solceller kommer att öka – och med det även silver.

Forskningsteamet har kunnat ersätta polymererna i solceller mot aluminium. Precis som med koppar, är aluminium helt återvinningsbart. Genom att byta silver till koppar och polymer till aluminium går det att producera solceller både mer hållbart och till ett billigare pris.

Forskarna siktar på att etablera en pilotproduktionsanläggning tillsammans med industriella partners redan i början på nästa år.

Läs hela forskningsrapporten här.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172