23948sdkhjf

Plåtslageri viktig roll i projekt om levande landsbygd

Efter att en fråga om det går att vända trenden kring centralisering och skapa en levande landsbygd dök upp i Kaxås i Jämtland, 2019 har det hänt en hel del. Med hjälp av plåtentreprenörerna på Bye Plåt har Kaxås med omnejd ökat befolkningen med 160 procent.

Johan Olofsson är en av två ägare av Bye Plåt som är med i projektet Ekobyn Ladriket där 32 hus håller på att färdigbyggas. I ett pressmeddelande berättar han om projektet:

Det är entreprenören Dan Olofsson som gjort detta möjligt. Han har anknytning till Kaxås och har spenderat mycket tid här. Vi på Bye Plåt har arbetat med Dan i många år och gjort plåtslageriarbete i många av hans fastighetsprojekt. Dan vill att landsbygden ska leva, då behövs inflyttning och för det behövs bostäder. Det var så det började, och när man nu lockat hit fler familjer till Kaxås behövs även ny vallabod, utegym, padelbanor med mera.

Han fortsätter:

Jag tog in pris på materialet från Bevego, på pannplåt, takavvattning och taksäkerhet. Det var föreskrivet pannplåt och vi ville använda oss av zink/magnesium, just denna kombination var utmanande att få tag på, säger Johan Olofsson.

Taken på husen i Ekobyn Ladriket skulle vara i galvad plåt men Johan Olofsson bytte ut materialet mot zink och magnesium efter överläggning med arkitekten. När plåt av zink och magnesium kommer i kontakt med luft bildas en vacker patina, vilket gör taket mörkare med tiden.

Projektet har nu varit igång i två år där man reser 1-2 hus åt gången. Efter att stommen är rest väntar en intensiv period för plåtslagarna med att få tak och plåtdetaljer på plats. Därefter följer några veckors väntan för att sedan återvända till Ekobyn Ladriket och sätta tak och andra plåtdetaljer igen. Nu är 22 av 32 hus på plats.

Platsen består av välgjorda hus av bra kvalitet, och cirka ett och ett halvt år efter detaljplanen är de 32 husen slutsålda och beräknas vara helt färdiga för inflytt 2024.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.157