23948sdkhjf

Rostfritt stål avgörande för att sätta människor på Mars

SpaceX har stora planer på att kunna nå Mars med sin raket. I utvecklingen av raketen är stål helt centralt.

Space-X är Elon Musks stora plan att skicka en raket – eller mer specifikt, en rymdfarkost – till Mars.

Det måste finnas folk ombord. Det som gör rymdskeppet unikt är det material som valts för rymdskeppets kropp. Ursprungligen var planen att rymdskeppet skulle tillverkas av kolfiber, men de senaste nyheterna nu är att det ska tillverkas av rostfritt stål.

Tål höga temperaturer

Materialvalet blir helt avgörande för att Space-X ska kunna nå den fjärde planeten från solen.

Valet av rostfritt stål görs med hänsyn till den höga smältpunkten. Aluminium eller kolfibrer smälter vid mellan 150 och 200 grader. Stål kan hålla en temperatur på så mycket som 820 till 870 grader innan det smälter, och det är denna typ av stål som kommer att användas i rymdskeppets värmesköld. Denna sköld kommer att skydda farkosten från de mycket höga temperaturerna när rymdfarkosten passerar en planet med en atmosfär som Mars eller Jorden.

Värmeskölden består av två lager rostfritt stål med rör, som ska se till att vatten rinner mellan lagren. På utsidan kommer det att finnas mikrohål som gör att vattnet kan sippra ut, vilket gör att temperaturen kan hållas låg.

Kostar

Utöver dessa fördelar skriver Worldsteel att i förhållande till kostnader har även rostfritt stål en stor fördel. Medan kolfibrer kostar 135 dollar per kilogram, och att mer än en tredjedel av materialet går förlorad i produktionsprocessen, blir den verkliga kostnaden 200 dollar per kilogram. Som jämförelse kostar rostfritt stål endast 3 dollar per kilogram.

När ett rymdskepp av den här typen går ut i rymden måste varje gram tas med i beräkningen. Traditionellt sett skulle stål inte anses vara ett möjligt alternativ som lättviktsmaterial, men de unika egenskaperna hos rostfritt stål gör att vikten kommer att hållas låg.

Tål höga temperaturer

I rymden blir temperaturen minus 270 grader och vid dessa extremt låga temperaturer ökar rostfritt ståls hållfasthet med 50 procent. Det beror på krom-nickelhalten i stålet, vilket gör att stålet inte blir sprött även vid mycket låga temperaturer.

MARS: Elon Musks plan är att föra människor till Mars. FOTO: SHUTTERSTOCK

Rostfritt stål har också en rad andra fördelar, och forskarna som förbereder rymdskeppet har arbetat för att öka kromhalten i det rostfria stålet, så att fartyget kan användas igen först efter en halvtimme efter landning.

Worldsteel skriver att rostfritt stål därmed kan vara en avgörande faktor för att Elon Musk ska nå sitt mål att föra människor till Mars och eventuellt även bosätta människor där.

Källa: Worldsteel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.082