23948sdkhjf

Rapport: Ovakos ståltillverkning helt koldioxidneutral

Ovako har publicerat sin hållbarhetsrapport för 2021. I den framgår det att Ovako leder utvecklingen mot hållbarhet med återvunnet stål från en koldioxidneutral verksamhet. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Vidare i rapporten går det att läsa att Ovakos stålprodukter i genomsnitt består av cirka 97 procent återvunnet stål. Företaget har sedan 2015 fått ner sina utsläpp per ton stål, med 57 procent och koldioxidutsläppet från Ovakos produkter är 80 procent lägre än globala genomsnittet. Även utsläppen från stålproduktionen är 95 procent lägre.

Marcus Hedblom, vd och koncernchef för Ovako kommenterar rapporten i ett pressmeddelande:

– Hållbarhetsrapporten visar att Ovako fortsatt ligger i framkant i omställningen till ett hållbart samhälle. Den bekräftar också att vi levererade på våra klimatmål och erbjuder stålprodukter från koldioxidneutral produktion. Vår ambition framöver är också tydlig, vi kommer att fortsätta resan mot produkter helt utan koldioxidutsläpp.

Flera viktiga punkter lyfts fram i Ovakos rapport:

  • Olycksfall med frånvaro per miljoner arbetade timmar (LTIFR) var under de senaste 12 månaderna 0,8. Det är bland de bästa nivåerna inom den europeiska stålindustrin, där genomsnittet är 3,9.

  • Investering i Sveriges största anläggning för fossilfri vätgas, en viktig milstolpe i arbetet med att minska utsläppen från produktionen. Den första vätgasanläggningen i Hofors beräknas vara klar i början av 2023.

  • Med hjälp av ny teknik och genom att värma stål med fossilfri vätgas ska Ovako minska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten med 90 procent och i värdekedjan med 70 procent till 2040. Åtagande om att få de långsiktiga klimatmålen godkända av Science Based Targets initiative (SBTi).

  • Från 1 januari, 2022 är allt stål som tillverkas baserat på en helt koldioxidneutral produktion.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079