23948sdkhjf

Forskning: Alger renar effektivt vatten från tungmetaller

Vid Umeå universitet har kemister visat att mikroalger som får växa i saltvatten, renar vatten effektivt och producerar karotenoider, värdefulla föroreningar – och även avlägsna farliga tungmetaller. Det framgår i ett pressmeddelande.

Forskarna har undersökt potentialen hos nordiska mikroalger att återvinna avloppsvatten och generera biomassa. Algerna renar avloppsvatten från föroreningar som kväve och fosfor för att förhindra övergödning av vattendrag.

Christiane Funk, professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet säger i ett pressmeddelande:

– Men inte bara det, vi har också kunnat visa i tidigare studier att algerna avlägsnar farliga föroreningar som läkemedel och tungmetaller. Faktum är att våra alger kan ta bort vissa av dessa föreningar mer effektivt än konventionell rening av avloppsvatten.

Algerna blir stressade av salt och producerar därför karotenioder. Karotenoider är högvärdiga biomassaprodukter på grund av användningsområdena inom alltifrån hälsovård till läkemedel och kosmetika.

– Vi kan nu odla dessa algarter i Östersjövatten. Algerna klarar av att rena det problematiska havsvattnet och samtidigt producerar de värdefulla föreningar, säger Christiane Funk.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156