23948sdkhjf

Plåttak och tegel spelar huvudroll i samtida nybyggnation

Knallens plåtslageri får många uppdrag, trots att det bara är två plåtslagare i företaget, Christian Wihlsson och Stefan Andreasson. Ett av projekten de kan stoltsera med är Önneredsbodarna, utanför Göteborg. Det framgår i ett blogginlägg hos Bevego.

Önneredsbodarna ligger en precis vid hamnen och lägenhetshusen skulle, enligt arkitekterna, passa in i gatubilden med danskt tegel och sadeltak i grå plåt.

Materialvalen är klassiska och noga utvalda med tegel från Danmark och grått plåttak som tillsammans ska ge ett samtida uttryck. Båda kräver dessutom minimalt med underhåll.

Den valda plåten till sadeltaket och runt fönster och dörrar är en silverfärgad stålplåt. Taket har både kupor och balkonger integrerade i taket, inklädda i bandfalsad plåt. Till de stora fönsterna och balkongerna har man valt att matcha ett pinnräcke i metall, för att skapa en helhet.

Foto: Bevego

Projektet var inte helt enkelt för plåtslagarna. Med 45-graders lutning på taket och mycket havsvindar var arbetsmiljön ganska tuff. Addera därtill 9 meter långa plåtar och förhållandena förvärras ytterligare. Christian Wihlsson säger att det vissa dagar kändes som en orkan och att de under sådana dagar slogs både mot vädret och plåten.

Men Christian tog hjälp av sin bror som är smed och lät honom konstruera stora krokar som hängdes över taknocken. Då kunde Christian och Stefan flytta sina stegar på ett säkert sätt och själva kunde de snabbt förflytta sig över taket. Det tillverkades även plåtställ för att hantera långa plåtar och stora mängder på arbetsplatsen.

Eftersom projektet var en nyproduktion var det Knallens Plåtslageri som skulle leverera och montera taksäkerheten, vilket inte alltid är fallet. De beställde takbrygga, takstegar, snörasskydd i lackat silver för att det skulle passa ihop med takplåten.

Blogginlägget avslutas med att Christian Wihlsson trycker på vikten av förberedelser och att kroppen är plåtslagarens bästa vän:

"Vi förberedde väldigt mycket material innan vi gick upp på taken på Önneredsbodarna, och vi lyfte upp stora mängder åt gången. När vi sedan gick upp på taket hade vi inte behövt gå ner på två veckor. Man får jobba smart men också tänka på att kroppen ska hålla. Vi plåtslagare har inget jobb om inte kroppen hänger med".

Källa: Blogginlägg, Bevego

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.16