23948sdkhjf

Spray med koppar ska döda virus

Ett amerikanskt forskningsteam har utvecklat en antimikrobiell spray som avger ett tunt lager kopparnanotråd. Denna ska kunna användas på offentliga ytor för att minska spridning av bakterier.

Det är coronapandemin som legat till grund för forskningen. Koppars antimikrobiella egenskaper har använts så långt tillbaka som 2400 f. Kr, för att förebygga olika infektioner och sjukdomar. Virus, bakterier och jästsvampar har visat inaktiveras vid kontakt med metallen.

Jun Ciu, är en av forskarna i projektet. Han förklarar att en kopparjon kan penetrera membranet av ett virus och sedan föra in sig själv i RNA-kedjan, och stoppa viruset från att duplicera sig självt. 

För att använda sprayen korrekt ska först den tilltänka ytan desinficeras – det fungerar både på plast, glas och rostfritt stål. När det är gjort kan kopparlösningen sprayas på. För att beläggningen ska vara så pass tunt att det går att spraya, blandas lösningen ut med antingen vatten eller alkohol.

Forskarteamet testade två typer av kopparbläck, dels kopparnanotrådar CuNW och dels koppar-zinknanotrådar, CuZnNW. Efter ett antal tester visade sig att kopparblandningen med zink gjorde beläggningen mer hållbar och effektiv och att den inaktiverade viruset på halva tiden, jämfört med kopparnanotrådarna.

Källa: Mining.com

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187