23948sdkhjf

Växter ska rena mark från tungmetaller

I ett förorenat område i Anderstorp, utanför Jönköping, har 50 000 sticklingar av sälg planterats i syfte att sanera platsen från bly och koppar. Pilotprojektet följs av forskare på Stockholms Universitet.

Forskaren i växtfysiologi Tommy Landberg, undersöker projektet tillsammans med kollegorna Staffan Mellvig som också forskar i växtfysiologi och Maria Greger, docent i ämnet och professor i växtvetenskap.

Med hjälp av utvald klonad sälg ska vi sanera ett större område där det är förorenat med framför allt bly och koppar, berättar Tommy Landberg till Värnamo Nyheter.

Kollegorna driver tillsammans PhytoEnvitech AB och i samarbete med Stockholms Universitet arbetar de med att ta fram nya metoder för att sanera förorenade platser på ett naturligt sätt.

Genom mångårig forskningsutveckling har metoderna arbetats fram och forskarna arbetar även med flera internationella aktörer. Men att sätta ett slutdatum på projektet är inte lätt. Eftersom man använder sig av levande material går det inte att sia om när sälgen maximerat uppsugningen av tungmetaller från marken.

Källa: Värnamo Nyheter

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125