23948sdkhjf

Tipsen som effektiviserar metallbearbetningen

I dagens industrialiserade värld utgör metaller viktiga byggstenar i vår ekonomi – i allt från stål i byggnader till koppar i elektronik. Vid arbete med metall kan val av verktyg och bearbetning vara avgörande för om resultatet blir lyckat eller ej.

Tecken på bristfällig bearbetningsprocess är bland annat skrot, avfallsmaterial och dålig produktivitet. Med rätt verktyg och processer kan flera hållbarhetsvinster vid kapning av metall göras. Matilda Gynnerstedt, Head of Product Management för Turning hos Sandvik Coromant har undersökt de verktyg och tekniker som driver produktivitet, minskar avfall och förbättrar hållbarheten vid skärande bearbetning.

I takt med att efterfrågan på metall ökar, stiger också förväntningar på framställning och tillverkning. För maskinverkstäder som arbetar med beskärning av svårbearbetade metaller, är ett korrekt verktyg och expertkunskaper avgörande. Framför allt bör det specifika verktyget underlätta för en effektivare process som ger mindre avfall och stora hållbarhetsfördelar.

En faktor som kan hindra en verkstad från att uppnå bästa prestanda är att de är tvungna att skrota komponenter. Bland annat kan fel verktyg, mänskliga fel i maskinprogrammeringen och oupptäckta variationer i råmaterialet vara orsaken till skrotning. För att råda bot på detta måste verkstäderna implementera rätt verktygsuppsättning och skärdata. Säkerställs inte detta, kan det leda till verktygsslitage och oförutsägbar livslängd för skärverktygen.

En vanlig bearbetningsmetod är svarvning, där val av rätt verktyg är särskilt viktig. Effektiv svarvning av stål kan uppnås genom att minska avfallet av skrot och komponenter som en del av en strategi för att minska produktionskostnaden med en redan existerande uppsättning maskiner. Strategin kan omfatta att nyttja maskinanvändningen till max eller välja verktygslösningar som är mer tillförlitliga, som skärstålet, för att minska kostnaden per del.

För en säker och produktiv bearbetning bör svarvskärsorter som ger verktyget en lång och förutsägbar livslängd med god fliskontroll användas. Vid val av ett verktyg med längre livslängd och med bättre slitage- och värmebeständighet kan man få fördelar som mindre oplanerade stopp eller mindre avfall. Vilket är nödvändiga förutsättningar för hållbar metallbearbetning.

Ytterligare en bra utgångspunkt i en hållbarhetsstrategi kan vara att genomföra en granskning av anläggningens aktuella status med dataledda insikter. Med denna metod kan flera ineffektiva områden upptäckas som kan hindra produktivitet och hållbarhet.

Om en anläggning noterar att verktyg slits ut i förtid eller att finbearbetningen inte håller måttet, kan data som samlas in via sensorer hjälpa operatörer att förbättra bearbetningsprocessen, som leder till minskat avfall och ökad energieffektivitet.

Rätt verktyg och tekniker kan vara skillnaden mellan produktiv, hållbar metallskärning och en bearbetningsprocess med mycket avfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125