23948sdkhjf

Minskad orderingång till industrin

Orderingången till den svenska industrin minskade med 0,2 procent i säsongrensade tal i juni jämfört med maj. Vid en jämförelse mellan juni och motsvarande månad föregående år, minskade orderingången med 1,9 procent i kalenderkorrigerade tal
Något minskad orderingång för svenska industri, enligt Statistiska Centralbyrån. Det var en blandad utveckling bland industrins delbranscher i juni jämfört med maj. Elektronikvaruindustrin och annan transportmedelsindustri utvecklades starkt, medan övrig maskinindustri utvecklades svagt. Under den senaste tremånadersperioden (april-juni) ökade den totala orderingången med 0,8 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Svag ökning
Från hemmamarknaden ökade orderingången med 2,0 procent i juni jämfört med maj. Under den senaste tremånadersperioden ökade orderingången med 0,5 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod. Orderingången från exportmarknaden minskade med 1,8 procent i juni jämfört med maj. Under den senaste tremånadersperioden ökade orderingången med 1,1 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

På årsbasis fortsatte den totala orderingången att minska. I juni sjönk den med 1,9 procent jämfört med samma månad föregående år. Motsvarande jämförelse för hemmamarknaden ger en ökning med 2,0 procent och för exportmarknaden en minskning med 4,6 procent.

Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078