23948sdkhjf

Damstahl satsar på rödmetall och aluminium efter nytt förvärv

Med start idag, 1 juli 2022 har Damstahl, med huvudkontor i Skanderborg, köpt 51 procent av Metalservice Horsens, som är en av de största grossisterna av rödmetaller och aluminium i Danmark.

Damstahl kommer därmed framöver att driva Metalservice tillsammans med de tyska ägarna, familjen Niemann, som står bakom grossistföretaget Niemet i Tyskland.

Niemet är Tysklands största grossist av aluminium och har även ett stort lager av röda metaller och ett servicecenter i Bremen. Säljaren av de 51 procenten av Metalservice, Peter Gammelby, bestämde sig i början av året för att sälja det företag han byggt upp med sina anställda under decennier. Han kommenterar i ett pressmeddelande:

– Försäljningen till Damstahl är helt naturlig. Här ser jag till att min verksamhet drivs med samma familjevärderingar som jag själv har stått för. I kombination med Niemets servicecenter och Damstahls förmåga till tillväxt har Metalservice en riktigt bra strategisk utgångspunkt, säger den tidigare ägaren.

Damstahls vd, Michael Lund, tvivlar inte på att förvärvet av Metalservice är en milstolpe för Damstahl.

– Med köpet av Metalservice säkerställer vi våra kunder tillgång till "one stop shopping" inom rostfritt stål, rödmetall och aluminium. Med ett ökat fokus på utbudet, tillskott av ytterligare kompetenser och en massiv digital satsning vill vi få Metalservice i position på hela den nordiska marknaden.

Varför valet faller på aluminium och röda metaller har ett klart svar.

– Kunderna vill ha ett stärkt alternativ till de befintliga aktörerna på marknaden. Till skillnad från rostfritt stål finns det ett ytterst begränsat antal leverantörer på aluminiummarknaden, framför allt i Sverige och Danmark, och kunderna kommer att få välja leverantör.

Och varför det blev Metalservice är också tydligt: med ett lager på 15 000 ton bara några timmars bilfärd från den danska gränsen, samt ett stort servicecenter, är Niemet en riktigt intressant partner. Samtidigt har Metalservice ett extremt välfungerande lager i Horsens där det också finns enorma synergier i distributionen av produkterna när dessa kombineras med de cirka 50 000 ton rostfritt stål som Damstahl redan distribuerar i Norden.

– Och slutligen, Metalservice är extremt professionella i sitt bemötande med anställda, kunder och leverantörer, allt som allt en perfekt matchning, konstaterar Michael Lund.

På frågan om priset på förvärvet, svarar Damstahls CFO, Claus Bang Christiansen, att det givetvis är konfidentiellt stämplat.

– Klart är dock att ett så välskött och välfungerande företag inte är gratis. En rad satsningar väntar den kommande tiden för att utöka utbudet och tjänsterna samt massiva satsningar på digitalisering. Men grunden för tillväxt finns och med den ordning och reda som kännetecknar Metalservice kan vi snabbt och effektivt utnyttja företaget, avslutar Claus Bang Christiansen.

Peter Gammelby förblir vd för Metalservice tills en efterträdare hittas, precis som företaget kommer att förbli 100 procent oberoende med sin nuvarande identitet och profil.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Toppnotering på järnmalmspriset
Ny industriteknikutbildning etableras
Fullt upp även nästa år för Göteneföretaget
Metallbörsen i veckan
Tjuvar hackade hål i vägg – stal koppar
Trots kritik – ny gruva för stålindustrin öppnar
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.484