23948sdkhjf

Nytt komplexfasstål efter SSAB och Gestamps samarbete

Ett sjuårigt samarbete mellan Gestamp och SSAB har lett till ett nytt 1000 MPa komplexfasstål.

Det började 2014 med att Gestamp skulle utveckla en länkarm för Toyota i Europa, men den sorts stål som krävdes fanns inte. Det var då SSAB blev inblandade.

– Det är precis så här SSAB vill arbeta: att bli involverad redan i början av projektet, säger Ben Cook, Sales Segment Manager på SSAB i England, i ett pressmeddelande.

Det var starten på det långa samarbetet bolagen emellan – som nu resulterat i stålsorten Docol 1000CP. Det nya komplexfasstålet behövde ha en rad egenskaper för att optimeras. Dels vara starkare för att möjliggöra viktminskning genom tunnare material, dels att ha utmärkt formbarhet och hög utmattningshållfasthet för att ge länkarmen en lång livstid.

– Vi fick möjlighet att prova många olika materialsammansättningar tack vare SSABs flexibilitet och förmåga att snabbt ta fram prototypmaterial, säger Carlota Arenillas, Innovation Project Manager på Gestamp Chassis i Spanien, i ett pressmeddelande.

Mehdi Asadi, Manager Materials Engineering på Gestamp Chassis i Tyskland fyller i:

– Detta nya material (Docol 1000CP) har gjort det möjligt för oss att leverera en främre nedre länkarm som är betydligt lättare än sin föregångare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.173