23948sdkhjf

Satellit ska hjälpa Boliden minska utsläpp

Gruv- och metallbolaget Boliden ingår ett samarbete med SCC för att spåra och reducera utsläpp från smältverk.

Det är SCC:s dotterbolag GlobalTrust som med hjälp av dataanalys från satellitbilder ska kunna lokalisera och minska damning vid blysmältverket Bergsöe i Landskrona.

Sara Olsson är hållbarhetschef på Boliden Smelters. Hon ser hoppfullt på den här tekniken.

– Det här är ett helt nytt tillvägagångssätt för oss i vår strävan efter att minska utsläppen från våra verksamheter och på så sätt göra Bolidens anläggningar mer hållbara. Vi har stora förhoppningar om att den nya tekniken kommer hjälpa oss i detta hänseende. Satellitbilder ljuger inte och vi kommer därför få trovärdig information – svart på vitt – varifrån damningen kring vår verksamhet kommer, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Även Richard Hilton, grundare och vd för GlobalTrust ser stor potential i hur den nya tekniken kan användas både detta fall och i framtiden.

– Detta är förstås ett otroligt viktigt kontrakt för GlobalTrust som belyser det växande behovet från stora industriaktörer att använda satellitdata som stöd för aktivt beslutsfattande. Att kunna spåra och följa upp värdekedjor och produktionsled med oberoende data från rymden är ett nytt verktyg med ändlös potential, inte minst då tusentals nya satelliter kommer att placeras i omloppsbana runt jorden under de närmaste åren, säger Richard Hilton i ett pressmeddelande.

Att använda artificiell intelligens och maskininlärning för att tolka jordobservationsdata från satelliter har kommit att bli ett viktigt verktyg för en hållbar samhällsutveckling. Företag kan genom SSC och GlobalTrust ta tillvara på denna teknologi för att ställa om till hållbarare alternativ. Tekniken kan sedan användas för att analysera effekterna av åtgärderna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.157